Danfoss indfører banebrydende ny teknologi og får logistik i verdensklasse. RFID er et vigtigt element i et nyt lager, der giver 100 % sporbarhed. RFID-projektet blev leveret på kun tre måneder.

Danmarks største elektronikvirksomhed

Danfoss Power Electronics er Danmarks største elektronikvirksomhed med 1.250 medarbejdere, fem fabrikker og en årlig omsætning på fire milliarder. Alene i Gråsten fremstilles der årligt over 600.000 kundespecifikke frekvensomformere. Virksomheden har en typisk leveringstid på én til to dage. Komponenterne kommer fra hundredvis af underleverandører. For at drive logistikprocessen er det nødvendigt med et godt system til at styre samle- og leveringsprocessen.

“Vi valgte Tecsys, fordi de havde fokus på løsningen. Det vil sige en forståelse af de fysiske processer og en forståelse af, hvordan man udnytter de nye teknologier. Samtidigt blev det demonstreret, at man kan integrere med andre styresystemer og få en samlet løsning”. Jannik Hollænder Jensen, Logistics Engineer, Danfoss Power Electronics.

Udfordringen

Når den enkelte frekvensomformer er samlet, bliver den pakket i en polystyrenkasse. På kassen sidder en etiket med en stregkode og produktinformation. Den skal sidde bag krympefolie. Men folien er ofte krøllet, og erfaring viste, at stregkodelæseren kunne overse en kasse. Konsekvensen var, at en enkelt kasse kunne stoppe hele indlageringsprocessen i automatlageret. Danfoss’ udfordring var at spore produkterne fra produktionen og frem til forsendelsen. Desuden ønskede de, at det nye fuldautomatiske lager havde en proces uden menneskelig indblanding. Derfor var det naturligt at se på den nye RFID-teknologi.

Beskrivelse af løsningen


Projektet blev udført af Tecsys A/S, og RFID-teknologien kom fra Honeywell. Alle er stolte over, at projektet er leveret på kun tre måneder især i betragtning af, at RFID-teknologien er ny. Med RFID-tagget UHF EPC GEN2 kan man læse mange tags samtidig, også i et miljø med flere RFID-readers tæt på hinanden. Det nye tag udmærker sig ved, at den er standardiseret og kan anvendes over hele verden.

RFID-tagget læses af en antenne, som er forbundet med en RFID-reader. Readeren er forbundet via netværket med Tecsys RFID-serveren.

Løsningen blev at udvikle en integration i mellem SAP/Shopfloor-systemet, kommunikation til rullebanerne og den automatiske påsætning af RFID-tags på kasserne. RFID-taggen sidder på bagsiden af en traditionel etiket. I pakkeprocessen bliver RFID-etiketten automatisk påsat kassen, når den kommer forbi printeren. Hvert RFID-tag får et unikt serienummer. Kasserne kører på et conveyor-bånd, og langs ruten er der opsat 32 læsepunkter (antenner). Når kassen kommer forbi en antenne, bliver den læst, og systemet kommunikerer med conveyor-båndet således, at kassen bliver kørt til den korrekte destination.

t

RFID-server

Tecsys har udviklet en RFID-server, som er limen mellem alle de mekaniske systemer og IT-systemerne. Den kontrollerer alle RFID-læsepunkter og giver adgang til fuld sporbarhed. Samtidigt kommunikerer den med fire printere til automatisk påsætning af stregkodeetiketter med indbyggede RFID-tags. RFID-serveren kommunikerer desuden med logistiksystemet, som ved hvor kassen skal hen.

Metal forstyrrer radiosignalet

“RFID’s værste fjende er metal. Metal reflekterer radiosignalerne fra RFID-tagget. Resultatet kan være, at antennerne modtager flere forskellige signaler på én gang. For at løse dette problem, blev nogle af metalrullerne i conveyorbåndet udskiftet med plastikruller, og RFID-tagget blev flyttet. Det gav en bedre læsesikkerhed. En af RFID-serverens funktioner er at sortere de mange signaler og bestemme hvilke signaler, som er gode”, siger Niels Ole Dyremose, Projektchef, Tecsys.

Teknik

Tecsys RFID-Serveren styrer alle RFID-læsepunkter. Når en kasse aktiverer en fotocelle, startes de tilhørende antenner. Da radiobølgerne er usynlige, tændes en lampe kortvarigt for at vise, at kassen er læst. Hvis der ikke læses, tændes en fejllampe.

Når et RFID-tag er læst, sendes oplysningerne videre til forskellige IT-systemer. F.eks. Shopfloor, kransystemet og SAP.

Tecsys RFID Server

En antenne modtager signaler fra alle de RFID-tags, som er inden for rækkevidde. Uønskede læsninger og refleksioner håndteres automatisk af RFID Serveren. I tilfælde af service, kan man blot udskifte en reader, da RFID Serveren styrer alle readers og antenner fra et centralt opsætningsværktøj. Efter udskiftning, vil serveren automatisk sender den ønskede opsætning ud til den nye enhed.

Statistik i et usynligt miljø

RFID læsesikkerheden overvåges, og der sendes automatisk en alarm, hvis læsesikkerheden falder, f.eks. fordi en antenne er blevet forskubbet.

Læs mere om produkterne