Tid er penge. Sådan er tankesættet hos SuperGros. Hver dag kører 100 lastbiler med varer, fra centrallagerne til Meny, KIWI, og SPAR-kæderne. Købmændene lever af de små marginaler, derfor skal der være friske varer på hylderne, når kunder kommer. SuperGros er blevet mødt med et krav om dokumentation for, korrekt ankomsttid. I dag kan SuperGros dokumentere sine realiserede anløbstider der ligger over 97%. De får aktiv hjælp, af et nyt flådestyrings- og distributionssystem fra Tecsys der sikrer, at varerne kommer ud til de energiske købmænd.

Hvornår kommer lastbilen?

Når varen skal ud, tæller hvert sekund. Hvis en lastbil sidder fast i trafikken, eller aflæsningsrampen er blokeret, bliver leverancen forsinket. Hos købmanden er der begrænset personale og de står klar til at tage imod varerne. Derfor skal vareleverancen være præcis.

Jesper Kristensen er projektleder hos SuperGros: “En af vores kunder forlangte at kende ankomsttiden for lastbilen. Samtidig havde vi brug for at kende estimated time of arrival (ETA), når en kunde stod og ventede på sine varer. I virkeligheden vidste vi kun, hvornår lastbilen havde forladt centrallageret, derefter havde vi kun et lille overblik over, hvad der ellers skete på ruten”.

I dag har hver chauffør en terminal siddende i bilen. Chaufføren henter den aktuelle rute og terminalen viser automatisk vej, til første stop på ruten. Lastbilens position og forventet ankomsttid sendes løbende til kontoret. På kontoret kan kørselslederen se hvor langt bilen er på ruten.

Hvornår kommer lastbilen?

Flådestyring

“Vi var under et kæmpe tidspres, da vi skulle finde et system. Vi talte med flere leverandører. Men Tecsys kunne levere en hurtig løsning. Vi købte ind på deres fleksibilitet, og 24 timers support, men også det faktum, at de allerede var totalleverandør af datafangstudstyr til alle vore lagre i Danmark” siger Jesper Kristensen.

Installation af flådestyring i faser

SuperGros har valgt, at implementere deres flådestyrings- og distributionssystem i flere faser. Første fase var dokumentation af, hvornår en lastbil er hos købmanden. Hjemme hos kørselslederen i SuperGros er der blevet installeret en skærm, som viser den aktuelle position for lastbilerne. I anden fase fik chaufførerne, en ny kamerafunktionalitet i håndterminalen, således at de kan dokumentere, hvilke problemer de oplever på ruten.

“Når man har over 200 chauffører, kan nogle af dem, godt føle sig overvåget med det nye system. Men det er ikke vores formål. I dagligvarebranchen handler det om, at gøre det marginalt bedre pr. kasse. Vi jagter marginalbesparelsen hver dag. Omvendt er kameraet en kæmpe succes. Vi drukner faktisk i billeddokumentation. Det er chaufførernes måde, at kommunikere på, at de gør det godt. Samtidigt er det ulige lettere, at sende et billede til købmanden og forklare, hvorfor leverancen tog lidt længere tid, hvis f.eks. tilgangen til aflæsningsrampen var blokeret”.

Når chaufføren skal læsse varer af, kan han aflæse antal kolli på skærmen. Når varerne er leveret får han en underskrift på terminalen. Terminalen sender automatisk beviset, for leverancen til kontoret, med underskrift, GPS koordinat og tidspunkt. Så er der dokumentation for leverancen.

Fremtiden er dynamisk køreplanlægning

Lige nu tester SuperGros en SMS løsning, som skal advisere personalet hos købmanden om, hvornår lastbilen ankommer. Næste fase bliver scanning af varer og håndtering af returemballage. Returemballage er lig med penge og i fremtiden vil saldoen mellem SuperGros og købmanden blive opgjort med det samme.

Flådestyring og distributionssystem fra Tecsys

Der er installeret ca. 100 stk. Intermec CN50 terminaler i lastbilerne. Terminalen fungerer både som navigationssystem til chaufføren og har information om det næste stop. Håndterminalen har indbygget kamera og stregkodescanner. Systemet er både et flådestyringssystem og et distributionssystem. På kontoret er der et flådeovervågningssystem der fortæller, hvem der kører I de enkelte lastbiler. Det viser også hastigheden og lastbilens planlagte rute.

Relaterede kundereferencer

Relaterede produkter