RFID-teknologi

RFID-tags eller traditionelle stregkoder? Vi rådgiver gerne.

Løsninger med RFID-teknologi

RFID-teknologien åbner for anvendelser, der ikke er mulige med stregkodeløsninger, som forudsætter at stregkoden er synlig. RFID-tags kan læses, selv om de er fysisk skjult, og giver mulighed for unik sporing og datalagring.

Du kan få komplette RFID-løsninger med alt fra rådgivning, totalleverance af udstyr, software, installation samt efterfølgende 24×7 service. Vi er leveringsdygtige på alle niveauer og med komplet integration til eksisterende ERP, WMS og Shop floor systemer.

Vi har erfaring med forskellige passive RFID teknologier, herunder LF, HF og UHF teknologi.

Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, anbefaler vi altid, at du ringer til os og får en snak om din situation, så vi kan vejlede dig.

Få rådgivning

Martin Wulff

er klar til at hjælpe dig

 

UNO FORM har styr på hvert enkelt køkkenpanel

UNO FORM har optimeret deres produktion med RFID. Der holdes styr på hvert enkelt element, og registreres tidsstempler undervejs i produktionsprocessen.

Tecsys har udviklet RFID-løsningen og anvender Tecsys Label Print Server til at udskrive etiketter, når en synlig identifikation er nødvendig.

RFID-teknologi til Danfoss Power Electronics

Danfoss indfører banebrydende ny teknologi og får logistik i verdensklasse. RFID er et vigtigt element i et nyt lager, der giver 100 % sporbarhed. RFID-projektet blev leveret på kun tre måneder.

Introduktion til RFID-teknologi

RFID (Radio Frequency Identification) en radioteknologi, der gør det muligt at identificere objekter ved hjælp af radiobølger og anvendes bl.a. til at følge produkter gennem hvert enkelt led i forsyningskæden.

RFID-tags kan være store hardware-enheder på størrelse med en bog, som f.eks. anvendes på en skibscontainer, eller de kan anvendes som papirtynde små tags indsat på bagsiden af en label, til mærkning af en kasse eller en palle, kaldet Smart labels.

Der findes aktive og passive tags, og der findes forskellige standarder og frekvenser, så der er mange typer tags at vælge mellem. Valg at typen afhænger helt af den konkrete opgaven.

Det er svært at beskrive potentielle anvendelser for RFID-tags uden at sammenligne med stregkoder.

RFID-tags sammenlignet med stregkoder

Fordele:

 • RFID-tags kræver ikke, at de er synlige i scanningsprocessen. RFID-taggen kan læses igennem andre materialer (dog medfører nogle materialer problemer). Teoretisk betyder det, at man kan læse en palle med blandede produkter med individuelle RFID-tags og læse dem alle med en RFID-scanner uden at skulle flytte eller åbne en eneste kasse.
 • RFID-tags kan indeholde mere data end en stregkode. Der kommer hele tiden nye tags på markedet, med større hukommelse.
 • RFID-taggens data kan ændres eller tilføjes løbende. Der er mulighed for at skrive til nogle typer tags, mange kunder vælger dog mest at bruge taggen som en slags nummerplade, så den kun bliver kodet en gang med relevant nummer/data.
 • RFID-tags er mere robuste i hårde miljøer, hvor stregkoder giver problemer. RFID-tags kan forsegles i en plastikindkapsling, som eliminerer mange af de problemer, som ødelægger stregkodelabels (kemikalier, varme, fysisk slid, snavs, fedt osv.)
 • Et stort antal RFID-tags kan læses samtidigt. Selv om det ikke ser sådan ud, læses tags faktisk ét ad gangen, men det går meget stærkt. Der kan læses op til 1000 tags pr. sekund.
 • RFID-tags kan læses på afstand. Læseafstanden afhænger af mange faktorer især valg af RFID-teknologi og materiale som taggen skal monteres på. Læseafstand er fra få cm op til 10 meter med passive tags.

Ulemper:

 • Omkostninger. Tagprisen er mellem 40 øre og – 30 kr. pr. tag (afhængig af type og antal), men det er stadig dyrere end 5 øre pr. label med stregkode. Selv med 40 øre pr. tag kan RFID være en betydelige større omkostning end stregkoder etiketter afhængigt af forbruget.
 • RFID-radiosignalerne har problemer med nogle materialer. Metal og væsker kan medføre problemer, når RFID-tags skal læses på lang afstand. Placeringen af taggen er en videnskab i sig selv og afhænger af produktet. F.eks. skal Smart-labels på en kasse placeres rette sted, og kasserne skal stables på en bestemt måde for at sikre konsistent læsning af alle kasser på en palle.
 • Fejllæsninger. RFID-læseren læser alle tags inden for dens rækkevidde, men det betyder også, at du risikerer at læse andre tags end de tiltænkte. Med forskellige antennetyper, retningsbestemte antenner og justering af effekten, kan problemet dog begrænses.

RFID ordbog

 • Aktive tags er RFID-tags der indeholder et batteri og har derfor længere læseafstand. Anvendes f.eks. i brobiz.
 • Passive tags får energien fra RFID læseenheden, som inducerer energi i taggens antenne, når taggen er i nærheden af antennen.
 • Read only tagser programmeret én gang og kan ikke ændres.
 • Read/Write tagstaggens data kan ændres.
 • Smart labels er labels med integrerede RFID-tags og antenne. Ideen er fortsat at printe labels, sandsynligvis med både tekst og stregkoder, men nu også med en RFID-tag indlagt i labelen.
 • RFID Reader, også kendt som interrogator, er en enhed som kan læse/skrive til RFID-tags
 • EPCglobal er en organisation under GS1, som vedligeholder internationale standarder for anvendelsen af RFID.
 • EPC (electronic product code) er en unik produktidentifikation, der indkodes i en RFID-tag.
 • UHF EPC GEN2 er en international standard, som sikrer at tags kan læses over hele verdenen. Gen2 tags er sammenlignet med tidligere tags mindre følsomme for metal og væsker.
 • Slap-and-ship betyder man som leverandør opfylder kunders krav om mærkning med RFID-tags, men ikke selv udnytter teknologien internt.